Schrijfstijl

Ik heb nog leren schrijven met een inktpot. En ik herinner me nog dat ik lusjes maakte aan een 9, waardoor er g te lezen viel. Tenminste vond mijn onderwijzer. Terwijl mijn nichtje Ella (geboren 1969) al met boom en vis leerde lezen zat ik nog met Aap, noot, Mies. Ella zal nog vaak het moment waarop ze voorstelde dat we elkaar zouden gaan schrijven verdringen. Kon ze alles wat ik op papier gezet had (oké gekliederd) ontcijferen.

Ze nam wraak door een speciale ontcijfering in te stellen. Alle cijfers en letters verschoven iets, waardoor het schrijven mijnerzijds wellicht iets minder zou worden en wellicht beter leesbaar. En echt waar wij hadden typemachines in huis, Ella wist dat. Toch bleef ik haar trouw met pen en papier schrijven.

We hebben dat jaren volgehouden in de tachtiger jaren. Er zal heel wat over scholen, vriendjes en natuurlijk vakanties geschreven zijn. Ella ging steeds meer met haar bootje buitengaats en ook ik vergat de hele schrijverij. Maar als we elkaar dan zien of spreken is het nog steeds heel vertrouwd en onnavolgbaar.

Maar ja zelfs op print ben ik soms nog onnavolgbaar 😉 Arme familie, vrienden en trouwe lezers van dit log. En dan is ook nog mijn wens om een boek te publiceren. Wellicht krijgt dat, nu ik weer (tijdelijk?) werk wat meer prioriteit.

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

9 reacties op Schrijfstijl

 1. J@n. zegt:

  Wat je hier ‘neerkliedert’ is best goed leesbaar, dus begin maar aan je boek.
  Gr. J@n.

 2. joke zegt:

  Ik heb ook met inkt leren schrijven en de beroemde inktlap er bij, wanneer dat verandert is weet ik niet meer.
  Groetjes.

 3. rietepietz zegt:

  Yep , hier nóg een pen en inkt schrijfster ,ik vond het vréselijk en had een hanepootje .
  Ik héb zelfs nog met lei en griffel geschreven maar dat was in die tijd al niet meer de normale manier .Zou ik best eens een logje over kunnen maken 😉

 4. Leo zegt:

  Zeer leesbare logjes die ik (ik geef het toe) te wejnig regelmatig volg. Lustjes herken ik niet, leesbare taal wel. Prima en zoals je bent naar ik nu weet. IK leerde nog schrijven met mooie katholieke lussen, doe dit nog steeds. En altijd ‘schuin’ want wij schreven indertijd met een ‘schuine-lijnen-kaart’ onder de schrijfblaadjes. Met inkt, dat spreekt. Wie had er toen ooit gehoord van computers of printers. Die kwamen pas een jaar of dertig later een beetje in zwang. Maarals je veel achter de p.c. zit leer je vanzelf dat schrijven af. Ik ga toch eens oefenen..

 5. maurice zegt:

  Ik heb nog een jaartje op de pedag academie gezeten, leerde daar bordschrijven, sindsdien heb ik een aardig handschrift.
  je schrijft heel goed, hoor!!

 6. hanneke zegt:

  ik vind jouw schrijfstijl best te pruimen hoor, dus kom maar op met dat boek!

 7. Novie zegt:

  Een boek schrijven? waarover Min?

 8. Plato zegt:

  Houd er wel rekening mee dat een boek schrijven iets anders is dan een aantal weblogs publiceren, Min. Bij weblog hebben we te maken met een aantal goed gezinde webloggers die wel over een foutje heenkijken. Bij een boek ligt de lat veel hoger.

  Ik gun je je boek van harte. Maar ik denk dat het goed is dat je zorgt dat je een paar mensen naast je hebt met wat kritisch vermogen.

 9. kamira zegt:

  ja de beroemde intpot
  Er zaten jongens achter mij die hadden de onderkanten van mij nogal lange vlechten in de inktpot gestopt
  Wie kreeg straf ??? ik ! had ik ze maar dubbel moeten doen
  En thuis waren ze er ook niet blij mee Het was oorlog
  En die rottige inktlap dan moest je zelf maken Zat er vaak een haartje aan de kroontjespen Vlekken en lange slierten
  Ik had daarom alleen al een pest aan school
  Toen werd onze school bezet door de duitsers En hoefde wij niet naar school En af en toe een opdracht maken en die moest je dan op een aandere school gaan brengen Dat de school bezet was vonden we niet zo heel erg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s